Citlivé zuby a co s nimi

Jaká je příčina citlivosti zubů? A jak se o ně starat?

ilustrační obrázek

Důležité je si nejprve uvědomit příčinu citlivosti zubů. Bývá jí nejčastěji oslabená či zcela nepřítomná zubní sklovina.

Nejčastější příčiny oslabení či ztráty skloviny

  • špatná technika čištění zubů
  • používání nevhodných pomůcek dentální hygieny a s ní související ústup dásně, tedy odhalené zubní krčky
  • zubní kaz a jeho komplikace
  • nesprávně zhotovené výplně
  • zánět dásní a onemocnění parodontu
  • v neposlední řadě i úrazy zubů, kdy dojde ke ztrátě skloviny a obnažení zuboviny

Pokud dojde k obnažení dentinu, který se nachází pod vrstvou skloviny, otevírají se dentinové kanálky, ve kterých jsou umístěny nervová vlákna. Ty jsou schopné přenášet nervové vzruchy až k zubní dřeni. Takové podněty poté vnímáme jako bolest.

Citlivost zubů mohou pacienti pociťovat při konzumaci studených či teplých nápojů, sladkých a kyselých potravin. Bolest může také způsobit používání tvrdých zubních kartáčků a abrazivních past. Níže se budeme zabývat pouze příčinou první, dalším příčinám se budeme věnovat v dalších příspěvcích.

Co způsobuje špatná technika a nevhodné nástroje pro čištění zubů

Pacienti s citlivými zuby se při ústní hygieně těmto citlivým místům vyhýbají a tím v dutině ústní zůstává zubní povlak, který obsahuje bakterie. Tyto bakterie způsobují zubní kaz a zánět dásní, tvorbu zubního kamene a následně vznik parodontitidy. Citlivé zuby je potřeba čistit vhodnými pomůckami, jako jsou měkké zubní kartáčky a neabrazivní zubní pasty. V neposlední řadě je podstatná správná technika čištění.

Při zvýšené citlivosti zubů je dobré navštívit naši kliniku a rádi vám pomůžeme tento problém vyřešit. V dnešní době existuje řada prostředků, které mohou pomoci snížit citlivost Vašich zubů. Pomoc s výběrem vhodných pomůcek a nácvik jejich použití při domácí péči o Vaši dutinu ústní je samozřejmostí.

Zubní pasty

Látky obsažené v zubních pastách na citlivé zuby dokáží najít poškozené místo, navázat se na něj, čímž dochází k uzavření dentinových kanálků a zamezení přenosu bolestivých podnětů na nervová zakončení. Pravidelné používání těchto past přináší dlouhodobou ochranu. Zubní pasty na citlivé zuby mají označení sensitive, ne všechny však mají stejnou účinnost. I s výběrem vhodné pasty Vám rádi pomůžeme.

Váš DOLI:DENT

Kontakt

Dolident s.r.o.

Ampérova 649
463 12 Liberec
Česká republika

Tel.: +420 733 734 794
E–mail: info@dolident.cz

Office Manager

E–mail: office@dolident.cz

Přijímáme platební karty

Neověřujeme hodnocení našich pacientů, která zvěřejňujeme na webu (§ 5a odst. 5 zákona o ochraně spotřebitele).
 

Ordinační hodiny

Po 7:30 15:00
Út 7:30 15:00
St 7:30 15:00
Čt 7:30 15:00
7:30 15:00

 

Najdete nás na