Stomatologická péče v těhotenství

A na co máte nárok?

ilustrační obrázek

Běžný rozestup mezi preventivními prohlídkami je cca 6 měsíců, tedy každého půl roku. Během těhotenství ale máte nárok na jednu prohlídku navíc, celkem tedy tři za kalendářní rok. V případě potíží budete samozřejmě ošetřeni i mimo zmíněnou frekvenci.

Cílem prohlídek by mělo být mimo kontroly současného stavu chrupu také instruování, jak pečovat o chrup dítěte před jeho první plánovanou preventivní prohlídkou, ale především obeznámení nutnosti zvýšené zubní hygieny, jelikož se vlivem hormonálních změn může prohloubit zánět dásní. S tím jsou spojené i neblahé vlivy na plod způsobené bakteriemi, díky kterým vznikají záněty, častější předčasné porody i potraty

Další důležitou částí je dentální hygiena, kterou doporučujeme zvládnout v ideálním případě dvakrát během těhotenství. Pokud jste již dříve pravidelně navštěvovala ordinaci dentální hygieny, bude se jednat pouze o preventivní ošetření. Pokud jste ale před otěhotněním ordinaci DH míjela obloukem, bude potřeba vybrat správné dentální pomůcky a to včetně těch do mezizubních prostor, projít stravovací návyky a nacvičit správnou techniku čištění.

 

Většinu plánovaných zákroků nicméně směřujeme na dobu po porodu. Proč?

 

  • První trimestr: Nastávajícím maminkám obvykle bývá špatně, zároveň je to nejrizikovější období a není tedy dobré zbytečně ji vystavovat stresu.

  • Druhý trimestr: Je nejvhodnější trimestr, kdy je možné plánovaný zákrok provést. Pouze ale v případě, že těhotenství probíhá bez potíží a netýká se výkonů, kdy je třeba pořídit rentgenový snímek.

  • Třetí trimestr: Je opět nevhodný z důvodu vystavování těhotné stresu, se kterým se v tomto období pojí i riziko předčasného porodu.

 

Pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit, vše vám rádi vysvětlíme.

Váš DOLI:DENT

Kontakt

Dolident s.r.o.

Ampérova 649
463 12 Liberec
Česká republika

Tel.: +420 733 734 794
E–mail: info@dolident.cz

Office Manager

E–mail: office@dolident.cz

Přijímáme platební karty

Neověřujeme hodnocení našich pacientů, která zvěřejňujeme na webu (§ 5a odst. 5 zákona o ochraně spotřebitele).
 

Ordinační hodiny

Po 7:30 15:00
Út 7:30 15:00
St 7:30 15:00
Čt 7:30 15:00
7:30 15:00

 

Najdete nás na