Vývoj chrupu – jde nám vše po pořádku?

Postupuje v rámci vývoje chrupu dítěte vše tak, jak má?

ilustrační obrázek

V dětském životě jsou různé mety, na které se čeká s různým napětím a někdy i s obavami. První slova, první krůčky a bezesporu i první zoubek. Vývoj chrupu a s ním spojené prořezávání zubů je u většiny maminek spojeno s obavami.

U některých dětí jsou tyto obavy oprávněné, neboť prořezávání zoubků snáší velmi špatně. Prořezávání může být spojeno s nespavostí, špatnou náladou dítěte, nechutenstvím a v některých případech s nemocí, která provází růst zoubků. Jedná se o tak zvaný „teething“, který se může projevovat krátkodobým průjmem a zvýšenou teplotou. Důležité je nezaměňovat příznaky s příznaky nastupující virózy (teething má obvykle kratší a mírnější průběh). V případě, že je tělesná teplota vyšší než 39 °C a neklesá po podání léků proti horečce, či pokud trvá déle než 3 dny je nutné vyhledat lékařskou pomoc, nejedná se o teplotu související s prořezáváním zubů!

 

Vývoj chrupu dočasného

Pro jednodušší orientaci, kdy můžeme očekávat prořezávaní jednotlivých zubů, uvádíme přehlednou tabulku. Nutno podotknout, že věk, kdy se zoubky prořezávají, je velmi individuální a často se dědí v rodině. Není tedy nic neobvyklého, aby sousedova děvčata měla první zoubky již ve 4 měsících a Vašemu dítěti se v roce teprve začal prořezávat první dolní řezák. Zeptejte se své maminky, jak tomu bylo u Vás :)

Střední řezáky

8. měsíc, nejdříve dolní

Postranní řezáky

12. měsíc, nejdříve horní (po horních střední řezáky)

První stolička („čtyřka“) 16. měsíc, nejdříve dolní
Špičák

20. měsíc, nejdříve dolní

Druhá stolička („pětka“)

24. měsíc, horní a dolní současně

Děti by měly mít prořezané všechny dočasné zuby do 30 měsíců věku. Rozdíl v prořezávaní stranově stejných dočasných zubů by neměl být větší než 3 měsíce.

Vývoj chrupu stálého

Pro kompletní přehled uvádíme i schéma výměny zubů. I zde je značná variabilita a platí, že pokud se dítěti prořezávaly pozdě zuby dočasné, očekáváme i pozdější prořezávání zubů stálých a naopak.

První stále moláry

6. až 8. rok, dříve dolní

Střední řezáky

6. až 7. rok, dříve dolní

Postranní řezáky

7. až 9. rok, dříve dolní

První premoláry

9. až 11. rok

Špičáky

9. až 14. rok

Druhý premolár

11. až 14. rok (P2 někdy předbíhá špičák)

Druhé moláry

10. až 15. rok

Třetí moláry

17. až 30. rok (protože M3 prořezávají zpravidla až v době dospělosti, označují se jako „zuby moudrosti – dentes sapientiae“)


U prořezávání stálých zubů také sledujeme stranovou souměrnost, v tomto případě by neměl časový rozdíl přesáhnout 6 měsíců. Pokud nám jeden ze zubů neprořezává, je nutné zjistit příčinu tohoto stavu. Více naleznete v článku Zub se neprořezává, proč?

Váš DOLI:DENT

 

Kontakt

Dolident s.r.o.

Ampérova 649
463 12 Liberec
Česká republika

Tel.: +420 733 734 794
E–mail: info@dolident.cz

Office Manager

E–mail: office@dolident.cz

Přijímáme platební karty

Neověřujeme hodnocení našich pacientů, která zvěřejňujeme na webu (§ 5a odst. 5 zákona o ochraně spotřebitele).
 

Ordinační hodiny

Po 7:30 15:00
Út 7:30 15:00
St 7:30 15:00
Čt 7:30 15:00
7:30 15:00

 

Najdete nás na