Dentální implantáty – kde se vzaly?

Dnes jsou samozřejmostí moderní stomatologie. Kam až sahá jejich původ?

ilustrační obrázek

Dentální implantáty 

Možných důvodů, proč využít dentální implantát, je mnoho. Nejčastější příčina je prasknutí zubu nebo rozsáhlý a neopravitelný kaz. Mohlo by se zdát, že se jedná o výdobytek moderní doby a že historie implantátů sahá maximálně do 20. století. Opak je pravdou. První pokusy nahradit ztracený zub se datují již od období starověkého Egypta, tedy asi před 5500 lety. Jiné naopak k civilizaci Mayů, kteří používali jako náhradu zubů mušle, či jejich části. Ty vkládali do zubního lůžka, kam se následně vhojily a plnily žvýkací funkci namísto ztracených zubů.

Tohoto faktu využili novodobí vědci v čele s profesorem Branemarkem při snaze vyvinout materiál, který je tělo schopno přijmout za vlastní. Po několikaletém bádání představil jeho tým v Torontu roku 1982 studii o dentálních implantátech a materiálech, které těmito vlastnostmi disponují. Klíčovou úlohu z materiálového hlediska zde hraje známý a v této době stále ještě nepostradatelný titan. Titan je pro tělo inertní materiál. To znamená, že náš imunitní systém ho nerozpozná a nesnaží se proti jeho přítomnosti v těle bojovat, či ho jakkoli vylučovat z těla ven.

Od doby prvních implantátů již uplynulo mnoho let a mnoho faktů bylo doplněno. Vyvíjel se hlavně tvar implantátu, ideální délka a šířka, množství závitů, povrchová úprava či spoj mezi samotným implantátem a korunkovou částí. Tento vývoj nových a stále „dokonalejších“ implantátů jistě jen tak neustane.

Váš DOLI:DENT

 

Kontakt

Dolident s.r.o.

Ampérova 649
463 12 Liberec
Česká republika

Tel.: +420 733 734 794
E–mail: info@dolident.cz

Office Manager

E–mail: office@dolident.cz

Přijímáme platební karty

Neověřujeme hodnocení našich pacientů, která zvěřejňujeme na webu (§ 5a odst. 5 zákona o ochraně spotřebitele).
 

Ordinační hodiny

Po 7:30 15:00
Út 7:30 15:00
St 7:30 15:00
Čt 7:30 15:00
7:30 15:00

 

Najdete nás na